vrijdag 1 februari 2013



Wat mij opvalt is dat de mensen bijna nooit de naam ‘Sovjet-Unie’  gebruiken, maar gewoon: Rusland. Terwijl de voormalige Sovjet-Unie dus uiteengevallen is in 15 deelstaten. Vandaag daar over een itempje...

De Sovjet-Unie was een eenpartijstaat geregeerd door de Communistische Partij vanaf de oprichting in 1922 tot het uiteenvallen in 1991. Hoewel de Sovjet-Unie officieel een unie van 15 subnationale Sovjetrepublieken was, waren de overheid en economie sterk gecentraliseerd.
De Sovjet-Unie bestond bij haar ondergang uit vijftien deelstaten. Deze hadden elk een eigen vlag die gebaseerd was op de vlag van de Sovjet-Unie. Toen deze deelstaten zich losmaakten, namen ze allen een andere vlag en regering aan.



1     Armenië
2     Azerbeidzjaan
3     Wit-Rusland
4     Estse SSR
5     Georgië
6     Kazachstaan
7     Kirgizië 
8     Letland
9     Litouwen
10  Moldavië
11  Rusland
12  Tadzjiekistan
13  Turkmenië SSR
14  Oekraïene
15  Oezbekië

Dus mochten jullie het de volgende keer over Rusland hebben.....Bedenk dan even of het over het huidige Rusland hebt of over één van de andere voormalige Sovjet staten.


Het Huis van Romanov, de koninklijke dynastie die van 1613 tot 1917 over deze landen die de USSR vormden, heerste, heeft naar men zegt  ontzettend veel pech gehad. Er zijn mensen die in een vloek geloven, en spreken van meer dan 280 ongelukken, ziektes en vroegtijdige sterfgevallen in de familie.


De bekendste dood is de gruwelijke moord op Tsaar Nicolaas II en zijn familie (foto) door de Bolsjewieken in 1818. Alexei Nikolaevich (onderaan links), zoon van Nicolaas II, werd geboren met hemofilie, een ziekte die destijds zeer vaak voorkwam bij Europese royals. Het feit dat de familie van de Tsaar close was met 'genezer' Grigori Rasputin (beter bekend als 'De Gekke Monnik' of 'Ruslands Grootste Liefdesmachine') zorgde ervoor dat de familie niet populair meer was, wat leidde tot hun ondergang.
De jongste dochter, Anastasia zou de moordaanslag op de familie overleeft hebben, maar bewezen is het nooit.

Na de eerste en tweede wereldoorlogen hebben de communsitische presidenten de staten met harde hand geleid en bij elkaar gehouden. De moderne tijd heeft de mensen met kapitalisme en democratie in contact gebracht en, mede door ondelinge oorlogen tussen de staten, de ooit zo machtige USSR uit elkaar doen vallen