woensdag 24 oktober 2012

woensdag

Vandaag het recept voor

Balkenbrij

een typisch plattelandsgerecht
Balkenbrij is een typisch plattelands gerecht. Het werd gemaakt tijdens de huisslachting van de varkens en wordt meestal in het najaar en de winter gegeten. Het bevat  oorspronkelijk slachtafval van het varken, boekweitmeel of tarwebloem en kruiden. Waarschijnlijk is het woord balkenbrij afgeleid van brij van gebalchte. Gebalchte zijn de resten van een geslacht dier. Er bestaan tientallen recepten voor balkenbrij. Hieronder vind je er een.

Ingrediënten 


  • 500 gram varkensvlees (poulet, hart, lever, nier, mager spek, gehakt {traditioneel werd slachtafval gebruikt})

  • 100 gram vet spek

  • 15 gr. gemengde kruiden (zoals: anijszaad, tijm, kruidnagel, laurier, nootmuskaat, foelie)

  • 2 bouillonblokjes

  • 1 liter water

  • gemalen peper250 gram boekweitmeel

  • 75 gram gewelde rozijnen (niet noodzakelijk, alleen voor hen die dat lekker vinden)
  • boter

Bereidingswijze

Doe het vlees en het vet spek met het water in een grote ketel en breng aan de kook. Voeg de gemengde kruiden, peper en bouillonblokjes toe en laat in ca. 40 min. gaar sudderen. Neem het vlees uit de bouillon en laat het afkoelen. Giet de bouillon door een zeef. Snijd het vlees heel klein en het vet spek in dobbelsteentjes van 0,5 cm. of draai het door de vleesmolen. Maak van een derde deel van de bouillon met het boekweitmeel een glad beslag. Breng de overige bouillon met het vlees weer aan de kook en voeg eventueel de rozijnen en / of het bloed toe. Voeg onder voortdurend roeren geleidelijk het beslag toe. Laat een kwartiertje doorkoken en blijf roeren. De brij moet goed stijf zijn, anders nog wat boekweitmeel toevoegen. Giet de brij in een met koud water omgespoelde kom en laat hem afkoelen. Zet hem nog een nacht in de koelkast. Snijd dikke plakken van de balkenbrij en bak die om en om bruin in een koekenpan met wat boter. Warm opdienen met gebakken appeltjes en brood.