Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen.
Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid, en wordt voornamelijk in de katholieke gebieden van ons land gevierd, met name beneden de grote rivieren.
In Limburg wordt carnaval ook wel vasteloavend genoemd, vernoemd naar de vastentijd. Het Limburgs carnaval is meer verwant aan het Venetiaans carnaval.
Inmiddels is het in verschillende Noord-Brabantse steden en dorpen een gebruik om carnaval op carnavals-vrijdag te openen, en zo ook het hele weekend bij de carnaval te betrekken.
Op Aswoensdag wordt carnaval afgesloten, maar de tradities verschillen per regio. In veel gevallen wordt in de kerk een "as-kruisje'gehaald. In het overgrote deel van Noord-Brabant wordt er afgesloten met Worstenbrood, koffie met Schrobbeler soms met een Brabantse koffietafel. In de regio's van Bergen op Zoom, Werkendam en Woudrichem, waar nog visserijen zijn gevestigd, worden vanzelfsprekend meer visproducten gegeten.
Maar voor de vasten: Eerst Feesten!!!