donderdag 8 februari 2018

1995 Hoogwater bij Gorinchem

De evacuatie van het Rivierenland is een van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis. Op 30 januari 1995 en in de dagen daarna werden veel mensen, verplicht uit grote delen van het Gelderse rivierengebied geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Rijn, Maas. Merwede en de Waal.
Op maandag 30 januari 1995 (de verjaardag van mijn man) komt het dringende evacuatieadvies voor 75.000 bewoners van het stroomgebied van de Maas en de Waal. In Gorinchem vluchten duizenden mensen voor de Merwede, met name uit Gorinchem-Oost. Ook in Boven-Hardinxveld moesten 4.000 inwoners  worden geëvacueerd. Ook mijn zwager, die toen een champignon kwekerij had in Velddriel, is die dag geëvacueerd. Hij en zijn gezin zijn twee weken bij mijn schoonmoeder in huis geweest. Mijn oom uit Hellouw is met zijn hele boerenbedrijf geëvacueerd naar mijn oom in Hoornaar. De koeien werden gestald in de wagenberging en gemolken in de ligboxenstal, nadat de koeien van mij andere oom gemolken waren. Het was overigens een heel vreemde verjaardag dat jaar voor mijn man..........(op 30 januari)
In het geval dat de dijken daadwerkelijk waren doorgebroken, zouden veel plaatsen in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal tot ongeveer vijf meter onder water zijn komen te staan. Concreet betekent dit dat van veel huizen minimaal de eerste twee verdiepingen onder water zouden zijn komen te staan.
In Nederlands-Limburg kwam het inderdaad tot overstromingen in de periode tussen 22 en 28 januari. Vooral de onbedijkte dorpen Itteren en Borgharen werden (evenals in 1993) zwaar getroffen.
Voor velen kwam de mededeling dat er verplicht geëvacueerd moest worden heel kort voor het moment dat men daadwerkelijk het gebied uit moest zijn. In allerijl werden door velen bezittingen in veiligheid gebracht, bijvoorbeeld op zolder die bij een eventuele dijkdoorbraak wellicht niet zou onderlopen.

 Niet alleen de Noordwaard in de Biesbosch wordt gebruikt als gebied om bij hoog water onder te lopen, ook de Avelingen, aan onze kant van de Merwede wordt hiervoor gebruikt.
********
En hier de beelden van het hoogwater anno nu, 2018: 
Standbeeld van de zalm in de Merwede....... Kan bijna echt zwemmen

Natuurgebied de Avelingen  tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam overstroomt door de Merwede


Ook de naastgelegen weilanden liggen  onder water.....

Herstel:   Onder het ijs nu het gevroren heeft.


 
En nu maar wachten op de dooi en het zakken van het water