kerstmenu zonder koken
Stel: je móet iets klaarmaken voor het kerstdiner met eventuele genodigden. Gedoe. Maar geen nood, met deze tips.
1. 'Vers uit de keuken' van de supermarkt
Ja, vers... vers... niet helemaal, maar wel bijna. Kant-en-klaarmaaltijden zijn gemaakt met verse ingrediënten en een verantwoord vet-, zout- en suikergehalte. Je koopt geen kat in de zak, dus. En of je nu houdt van Italiaans, Hollands of Aziatisch: alles is kant-en-klaar te krijgen. Gooi de boel in een mooie schaal, warm het op en hup, het lijkt of je zelf uren in de keuken hebt gestaan.
2. De plaatselijke traiteur
Vaak moet je wel íets dieper in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat. Want zeg eens eerlijk: wie wordt er nu niet blij van die symmetrische bolletjes rundvleessalade op een zilveren bord? Je laat er stokbrood, kalkoen uit de oven en een goede fles wijn bij serveren en je hoort niemand klagen.
3. Laat het bezoek het eten zelf meenemen
Verdeel het maken van het voor-, hoofd-, en nagerecht over je gasten. Klinkt geniepig, maar eigenlijk is 't juist erg leuk (en handig). Zwager heeft jaren door Azië gebackpackt en werkelijk alles geproefd wat los en vast zit. Mooi: maakt hij het hoofdgerecht. Schoonmoeder schept al tijden op over haar overheerlijke appeltaart: hét moment om de handjes te laten wapperen. Jij zorgt voor de gezelligheid, een feestelijk gedekte tafel en de drank, en klaar ben je.
4. Buffet met koude maaltijden.
Maak van te voren een aantal salades (huzaren-, pasta-, vlees- en /of vissalade) presenteer daar bij koude vooraf gebraden rollade, koude kippevleugeltjes of drumsticks, lekker sausje erbij... succes verzekerd.
5. Noodoplossing: ga uit eten
Het is wel een beetje een noodoplossing (want duur), maar het kan. Rond en tijdens de feestdagen smijten restaurants vaak met verschillende acties, waardoor het allemaal net iets betaalbaarder wordt. Oh, en een hele lekkere bijkomstigheid: je hoeft die verschrikkelijke afwas niet te doen.