vrijdag 6 oktober 2017

 
De kaascommissie Hoornaar timmert op Fokveedag Boerenlandfeest de laatste jaren flink aan de weg. Ook op zaterdag 7 oktober weer. 

De kaaskeuring vindt traditiegetrouw plaats de dag voor  de Fokeedag. Vrijdag 6 oktober wordt er in Het Bruisend Hart in Hoornaar in meer dan vijf rubrieken gekeurd. Naar verwachting zullen net als vorig jaar ongeveer 120 kazen worden ingezonden. De inzenders komen grofweg uit de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, Rivierenland, Krimpenerwaard, Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. Met recht een regionale keuring dus.
De kazen worden gekeurd volgens het Cum Laude Awards-systeem en bekroond met goud, zilver en brons.
 
Openbare keuring van de kazen te Hoornaar (2016)

Kinderjury
Nieuw onderdeel is dat er een kinderjury zal worden samengesteld. Kinderen kunnen zich hiervoor inschrijven. Formulieren hiervoor zijn vanaf heden verkrijgbaar bij zes boerenkaaswinkels in de regio: Noordam in Hellouw, Booij in Streefkerk, Kuiper in Giessenburg, Van Rossum in Vianen, Looijen in Hoornaar en Van Galen in Noordeloos.
Er zullen drie groepen van tien kinderen worden geloot die op Fokveedag Boerenlandfeest als kinderjury mogen optreden. Onder deskundige en ervaren begeleiding gaan zij jonge en belegen kazen proeven en keuren.

Op de 105e Fokveedag Boerenlandfeest worden de kazen achterin de Streektent tentoongesteld. De (beste) kazen zijn ook te koop en kunnen worden geproefd. Tevens zijn in de kaashoek in de Streektent tijdens de Fokveedag twee koks aanwezig, die volgens eigen recept warme (kaas)hapjes maken en uitdelen.

De Oktober Boerenkaasmaand wordt op Fokveedag Boerenlandfeest dit jaar geopend door Martijn Spijk, directievoorzitter Rabobank Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Hij zal een kaas van maar liefst 100 kilo opensnijden. Deze kaas is gemaakt bij de firma Slob in Giessenburg, door hun kaasmaker Melvin Zandbergen.


Opening van Oktober Boerenkaasmaand 2016 door de burgermeester van Giessenlanden, Werner ten Kate


Oktober Boerenkaasmaand
"In oktober zal extra promotie voor boerenkaas plaatsvinden", zegt Johan Noordam, voorzitter van de kaascommissie. Daar is wat hem betreft alle reden toe. "Kaas die ambachtelijk is gemaakt op de boerderij, heeft een eigen smaak, een eigen karakter. En is daarom veel lekkerder dan fabriekskaas, die doorgaans vlakker is."