vrijdag 14 augustus 2015

Antimuggen en insekten-beten tips:


De 10 beste anti muggen-middelen (die WEL werken)

Na jaren en jaren van van-alles-uitproberen ben ik tot de volgende top 10 gekomen:

1. De muggen-lamp is het allerbeste middel tegen muggen

Een muggenlamp, vliegenlamp ofwel insectenlamp is absoluut fantastisch. Ik heb door de jaren heen verscheidene muggenlampen geprobeerd, en ik ben het meest tevreden over de Eurozap. Deze insectenlamp trekt allerlei insecten aan (waaronder muggen) d.m.v. blauw UV-licht en elektrocuteert ze zodra ze in de buurt komen van het elektrocutierooster. Ik zet de lamp aan voordat ik naar bed ga en uit wanneer ik opsta en hoor regelmatig een zachte “pats” als ’t weer raak is… Kortom: de muggenlamp is mijn favoriete middel tegen muggen.

2. DEET is een ideaal muggen-bestrijdingsmiddel

Een muggenlamp neem je natuurlijk niet zo makkelijk mee op vakantie. DEET is dan ook een ideaal anti-muggenmiddel als je van huis gaat (vakantie e.a.). Het werkt binnen, buiten en zelfs als je slaapt. Ik ben echt fel tegen gifstoffen, maar vanwege mijn muggenallergie, gebruik ik toch het toxische DEET. In Nederland mogen uitsluitend anti muggen-middelen worden verkocht tot 50% DEET. In tropische landen zie je nog weleens middelen tegen muggen met 80% DEET en zelfs 100% DEET. Het grootste nadeel van DEET is dat het uitsluitend werkt op de plekken die je ermee insmeert of insprayt. En Ik heb zelfs weleens meegemaakt dat een mug zich niet liet tegenhouden door een met DEET behandeld oppervlak. Resistentie!?

3. Een klamboe is een uitstekend anti muggen-middel

Een klamboe oftewel muggennet is een ideaal middel tegen muggen! Je spant het muggennet over je bed, waardoor muggen niet bij je kunnen komen. Een klamboe moet wel lang genoeg zijn zodat deze vanaf het plafond in een hoge punt tot op de grond valt (als een soort tipi). Als een klamboe te kort is, steken muggen in je voeten of vliegen ze onder de klamboe door. En als de mazen (gaatjes) in je klamboe te grof zijn, kruipen kleine mugjes er met gemak doorheen. Geef dus liever wat meer geld uit voor een goede klamboe! Tegenwoordig zijn er overigens best wel mooie anti muggen-klamboes verkrijgbaar, dus ze hoeven je slaapkamer niet eens te ontsieren.

4. Horren in deuren en ramen werken goed tegen muggen

 Ik heb strak passende horren in mijn ramen laten maken. Sindsdien heb ik nauwelijks nog muggen in huis. Horren laten lucht door, waardoor je je ramen en deuren ’s zomers lekker open kan zetten, maar ze houden muggen buiten. Een effectief en efficiënt preventiemiddel tegen muggen dus! Let wel: ook voor horren geldt dat er behoorlijk wat kwaliteitsverschil is. Koop dus bij voorkeur stevig, fijnmazige en goed-(aan)sluitende horren, ook al kosten deze wat meer.

5. Je lichaamsgeur bepaalt je aantrekkingskracht voor muggen

Het is inmiddels wetenschappelijk aangetoond en vastgesteld dat muggen worden aangetrokken door je lichaamsgeur. Jouw lichaamsgeur bepaalt dus hoe aantrekkelijk je bent voor muggen en hoe graag ze van je bloed willen drinken. Als jouw partner aantrekkelijker is dan jij, dan heb je dus een uitstekend anti muggen-middel in huis! Je kunt de aantrekkelijke geur voor muggen helaas niet maskeren met douchegel, bodylotion of parfum. De geur wordt namelijk grotendeels geproduceerd en uitgescheiden door de bacteriën in de haarzakjes die diep in je poriën zijn gelegen. Ook melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuren zijn bepalend voor hoe muggen jouw lichaamsgeur waarnemen. Ben je alléén en dus het enige doelwit, dan is een mug geenszins kieskeurig en ben je hoe dan ook de pineut. Maar heeft een mug het voor het uitzoeken, dan wordt het “lekkerste” hapje ertussenuit gepikt. Ik ben een uitstekend voorbeeld van iemand die muggen aantrekt. Tijdens een BBQ of dagje varen, ben ik altijd –en veelal als enige– de sjaak.

6. Insecticide maakt een mug in één klap dood

Insecticide (antianti-muggenspray e.a.) werkt gegarandeerd tegen muggen. Je spuit een beetje richting een mug en hij is morsdood. Omdat muggengif ook giftig kan zijn voor mensen, is het geenszins ideaal te noemen en kun je het bovendien maar beter niet binnenshuis gebruiken. Bovendien heb je niks aan een spuitbus als je ligt te slapen. Muggengif (insecticide/pesticide) is dus een werkzaam, maar onpraktisch middel tegen muggen. Anti-muggenstekkers bestaande uit een verdamper en een flesje gif werken wel tijdens je slaap, maar het nadeel hiervan is dat je de hele nacht gif ligt te happen.

7. De ‘elektrische vliegenmepper’ of ‘elektronische vliegenvanger’

Je hebt tegenwoordig van die handige elektronische vliegenmeppers… Je doet er twee AA-batterijtjes in, drukt op een knopje en laat een mug ertegenaan vliegen: “plof”, dood… Elektrische vliegenmeppers zijn veel efficiënter tegen muggen dan klassieke meppers omdat muggen relatief traag zijn. Je houdt zo’n ding omhoog en beweegt langzaam richting de mug. Omdat je bijna geen lucht verplaatst, “sla” je vrijwel altijd raak, in tegenstelling tot de klassieke “waaier”. Ik heb er een in elke ruimte liggen!

8. Muggen blind maken voor koolstofdioxide

Je CO2-uitstoot trekt muggen aan. Een mug heeft namelijk receptoren die de CO2 (koolstofdioxide) in je adem kunnen waarnemen. In landen waar malaria heerst, worden sinds kort natuurlijke middelen gebruikt die ervoor zorgen dat muggen “blind” worden voor koolstofdioxide. Zodoende kunnen ze mensen veel minder makkelijk opsporen en prikken. Je kunt je adem helaas niet maskeren. In Nederland zijn deze middelen (nog) niet commercieel verkrijgbaar. Wel zijn er al een tijdje muggenlampen verkrijgbaar met een matige koolstofdioxide-uitstoot, maar ik hoor en lees gemengde verhalen over de werkzaamheid ervan.

9. Muggen weren met behulp van je lichaamswarmte

Je lichaamswarmte trekt muggen aan. Hoe warmer je lichaam, des te makkelijker een mug jou kan vinden. Wanneer het ’s avonds afkoelt, kan een mug je lichaamswarmte al op 20 meter afstand waarnemen. Je kunt muggen foppen door naast de terrasverwarming te gaan zitten. Let wel: als een mug eenmaal dicht genoeg in de buurt is om je adem te “proeven” weet hij je exact te vinden, ongeacht eventuele warmtebronnen in je omgeving.

10. Kleding kan muggen van je lijf houden

Waarschijnlijk moet je ’s zomers niet aan lange broekspijpen en lange mouwen denken. Toch is lange, dunne en luchtige kleding (linnen e.a.) een prima hulpmiddel om muggen van je lijf te houden. Als je een lange linnen broek, een linnen shirt met lange mouwen en dichte schoenen aantrekt, kunnen muggen namelijk alleen nog in je nek en op je handen steken. Een mug op je hand voel je relatief snel en een mug rond je hoofd hoor je relatief snel. Trek bovendien lichte kleding aan: daardoor blijf je koeler en trek je minder muggen aan. Let wel: er zijn ook exotische steekmuggen/muskieten die moeiteloos door kleding heen kunnen steken.