woensdag 8 oktober 2014





Blote billetjes in het gras

Blote billetjes in het gras is snijbonenstamppot met witte bonen. De blote billetjes, dat zijn de witte bonen en de groene snijbonen is natuurlijk het gras.
 

Jeugdsentiment: Zelf snijbonen door de molen halen

Snijbonen kun je makkelijk gesneden kopen al is zelf door zo’n snijmolen halen wel zo leuk. Dat was vroeger een klusje wat ik mocht doen thuis. Ik weet dat ik het geweldig vond. We hadden zo’n apparaat die aan het aanrecht geschroefd kon worden. Er zat een handvat aan en die moest je dan ronddraaien. Aan de bovenkant zaten gaten en daar konden de snijbonen in. Aan de achterkant kwamen ze er keurig gesneden weer uit, behalve als je zo’n enthousiaste kleuter haar gang liet gaan. Het molentje moest zo snel mogelijk draaien en de snijbonen werden er met een rotgang doorheen gejaagd. De snijbonen werden dagen later nog achter het fornuis teruggevonden. Toch mocht ik het elke weer doen, mijn favoriete klusje in de keuken, ik heb een moeder met engelengeduld. Om een lang verhaal kort te maken: je kunt snijbonen zelf snijden of je koopt ze kant-en-klaar in een zak.
Omdat stamppotten zo lekker zijn om in te vriezen doen we deze keer een recept voor 6 personen, de overige porties doe je in een bakje en die zet je in de vriezer voor die dagen dat je geen zin of tijd hebt om te koken.

 

Ingrediënten voor blote billetjes in het gras

  • ·    1,5 kilo aardappelen (kruimige)
  • ·         100 gram spekblokjes
  • ·         600 gram snijbonen
  • ·         1 flinke pot witte bonen
  • ·         Ongeveer 250 ml. Melk
  • ·         Beetje boter
  • ·         Peper en zout (versgemalen natuurlijk)
     

 

    

Bereiding Blote billetjes in het gras

  • ·         De aardappel schillen en in een pan met een beetje zout gaar koken in 20 a 25 minuten. Dit is de eerste pan: pan 1.
  • ·         In pan 2 koken we de snijbonen gaar in ruim water (ongeveer 10 a 15 minuten)
  • ·         In pan 3 verwarmen we de witte bonen
  • ·         In pan 4 (koekenpan) bakken we de spekjes uit
  • ·         De melk kort in de magnetron verwarmen
  • ·         Nu gaan we de aardappelpuree maken in pan 1: giet de aardappels af en met een stamper ga je de aardappels te lijf. Doe de boter (1 eetlepel) en de melk erbij om er een mooie smeuïge puree van te maken
  • ·         De snijbonen en de witte bonen afgieten en samen met de uitgebakken spekjes door de puree roeren
  • ·         Klaar ! Veel mensen vinden dat een stamppot niet compleet is zonder lekkere rookworst. Ik kan ze geen ongelijk geven. Rookworst smaakt heerlijk bij deze stamppot. Je kunt de rookworst op de aardappels leggen tijdens het koken, je hebt toch al zoveel pannen in gebruik bij dit recept.
 
Mocht u nu niet zo van stampotten houden, dan kunnen de door elkaar gemengde bonen ook  met gekookte aardappels geserveerd worden.