Doe de schortjes maar voor.... we gaan weer kokkerellen!
"Koninginnesoep, da's nou echt Hollands", denken veel landgenoten. Want wij hebben vanaf het regentschap van koningin Emma, zo'n 120 jaar geleden, een vrouw als staatshoofd. En omdat koninginnesoep zo populair is in Nederland hebben alle soepmerken wel een variant ervan in hun assortiment blikbrij en soeppoeder. Deze instantsoepen hebben niet veel te maken met het oorspronkelijke gerecht zoals dat in Frankrijk in de zeventiende eeuw is ontstaan. Overigens, voor de moderne tijd aangepaste recept voor echte koningesoep staat hier:
Ingrediënten
- 50 g boter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 prei, gewassen en in ringen
- 250 g winterpeen, geraspt
- 2 potten kippenbouillon (a 350 ml)
- 2 el bloem
- 1 ei, gesplitst
- 1 bekertje slagroom (125 ml)
Bereiden
- 1. Verhit 25 g boter in een pan. Fruit de ui 3 min. en voeg de prei en winterpeen toe. Laat 10 min. op laag vuur met de deksel op de pan stoven. Schenk ondertussen de bouillon door een zeef en houd de kip apart. Voeg de bloem toe aan het ui-preimengsel en bak al roerend 3 min. Schenk de bouillon en 300 ml water erbij en breng aan de kook. Laat nog 5 min. koken. Pureer de soep met de staafmixer zo glad mogelijk.
- 2. Klop het eiwit los met 1 kopje soep. Doe terug in de pan en voeg de rest van de boter en 100 ml slagroom toe. Warm door, maar breng niet aan de kook. Verdeel de soep over 4 diepe borden en voeg de kip en rest van de slagroom toe. Lekker met fijngesneden bieslook.