donderdag 10 januari 2013

donderdag

Er bestaan een heleboel mythes en verhalen over slapen en in slaap vallen. Maar hoe zit het nou echt? Bij deze de 10 grootste mythes over slapen voor je op een rij:



# 1 Slaap inhalen
Mythe

Het is goed om slaap in te halen wanneer je kan—bijvoorbeeld door uit te slapen in het weekend

Waarheid
Het is verleidelijk om uit te slapen, maar het is belangrijk om een slaapritme te hebben, 7 dagen per week. Elke avond op dezelfde tijd naar bed en ’s ochtends rond dezelfde tijd wakker worden helpen je om in slaap te vallen.

# ‘s Avonds sporten

Mythe

‘s avonds een goede workout doen zorgt dat je moe wordt en sneller in slaap valt.

Waarheid
Regelmatig sporten maakt inderdaad dat je makkelijker in slaap valt. Maar zorg er wel voor dat je in de 3 uur voordat je gaat slapen niet meer heel erg intensief gaat sporten.

# Leeftijd

Mythe

Oude mensen hebben minder slaap nodig

Waarheid
Het lijkt misschien alsof oudere mensen het doen met minder slaap. Maar de waarheid is dat ze wel dezelfde hoeveelheid slaap nodig hebben: 7 tot 9 uur per dag. Het is hun slaapppatroon dat veranderd. In plaats van 7 tot 9 uur per nacht te slapen, doen zij overdag kleine dutjes.

# Hersenen
Mythe

Je hebt slaap nodig zodat je hersenen tot rust komen

Waarheid
Er is geen twijfel over mogelijk dat je slaap nodig hebt. Maar het is niet je brein dat rust nodig heeft maar juist je lichaam. Je hersenen werken gewoon door wanneer je slaapt, ze regelen bijvoorbeeld nog steeds lichaamsfuncties zoals ademhalen.

# Stil blijven liggen

Mythe

Als je midden in de nacht wakker wordt, is het het beste om stil te blijven liggen en proberen om weer in slaap te vallen. Opstaan zorgt er alleen maar voor dat je wakkerder wordt.

Waarheid
Als je niet binnen 15-20 minuten weer in slaap bent gevallen, ga dan uit bed. Ga naar een andere kamer en doe iets waarvan je ontspant, ga bijvoorbeeld lezen of muziek luisteren. Wanneer je ligt te stressen over weer in slaap vallen wordt het alleen maar moeilijker om te ontspannen en daadwerkelijk weer te gaan slapen.

# Slaapkamer

Mythe
Het is goed om voordat je gaat slapen alvast wat ‘rond te hangen’ in je slaapkamer omdat je jezelf dan vast voorbereid op het in slaap vallen.

Waarheid
Hoe meer je doet in je slaapkamer zoals televisie kijken of op je computer werken, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen.

# Sex

Mythe

‘ s Avonds vrijen maakt je alleen maar onrustig en houd je wakker.

Waarheid
Door te vrijen komen bepaalde endorfinen vrij waardoor je fijn voelt, ze verlichten dus stress en maken het makkelijker om in slaap te vallen.

# Gezellig onder de dekens

Mythe
Letterlijk gezellig onder de wol kruipen onder een dik pak dekens of dekbed zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.

Waarheid
Je lichaam komt makkelijker in de ‘slaapmodus’ wanneer het wat koeler is. Dus als je persé onder een stapel dekens wilt slapen, zet het raam dan een stukje open voor frisse lucht. Je wilt het niet koud hebben maar je het ook niet te warm hebben.

#Snurken

Mythe

Snurken is heel normaal en volkomen ongevaarlijk

Waarheid
Snurken is normaal en ongevaarlijk voor de meeste mensen. Maar het kan ook een symptoom zijn van een slaapstoornis: slaap apneu, wat levensbedreigend kan zijn. Als je hard snurkt en er zitten lange pauzes tussen het snurken, neem dat eens contact op met je huisarts. Slaap apneu kan worden behandeld.

# Een glaasje alcohol

Mythe
Een lekker glaasje wijn kalmeert en je valt makkelijker in slaap
Waarheid
Alcohol drinken maakt je moe en zorgt dat je sneller in slaap valt (en natuurlijk ga je knock out als je echt heel veel drinkt) toch wordt je nachtrust er niet beter op na een glaasje. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker.

imagesCAUW90WS