woensdag 16 november 2011


De Radio..........

Radiogolven zijn (on)zichtbare elktromagnetische golven.
Elektromagnetische golven hebben een elektrische component en een magnetische component. Deze golven, waaraan via de bewerking de elektrische component een informatie aan die golf wordt toegevoegd aan of de hoogte van de golf (Amplitudemodulatie = AM) of de frequentie van de golf (frequentiemodulatie = FM) . Dat toevoegen noemt men moduleren. De eigenlijke basisgolf is dan de draaggolf.

De golf beweegt zich voort door aanstoting en drukverplaatsing. Het vreemde van de elektromagnetische variant van een golfbeweging is, dat de energiegolf zich ook verplaatst in het luchtledige en zelfs in alle vaste materialen. In zekere zin onbegrijpelijk als er niets is, dat aangestoten kan worden. Elke soort golf heeft een bepaalde snelheid, frequentie en golflengte die onderling op eenvoudige wijze samenhangen. De afstand van de ene golftop tot de volgende is de golflengte. Het aantal golven dat elke punt per seconde passeert, wordt de frequentie, genoemd.
De golflengte van radiogolven kan liggen tussen een millimeter en enige meters. Een radiogolflengte van bijvoorbeeld 50 cm is circa 1 miljoen maal groter dan de golflengten van zichtbaar licht. De mens is zich niet bewust van deze straling omdat de mens niet instaat is om zonder hulpmiddelen deze straling waar te nemen. Om deze straling waar te kunnen nemen zijn er specifieke apparaten nodig die deze straling kan opvangen en analyseren, een radio bijvoorbeeld. Hoe groter de golven worden, hoe gevoeliger deze radio zal moeten zijn. Een gewone huis-,tuin- en keukenradio is bestemd om vooraf bepaalde golflengten op te vangen en te vertalen.


Vroeger bouwden we veel radio's zelf, je moest wel als je muziek wilde hebben , radio's waren in die dagen grote houten kasten en ze waren duur , erg duur. Het was nog maar kort na de oorlog en er was overal nog gebrek aan dus ook aan radio's . Als je een radio wilde kopen moest je soms weken wachten dus een tweede toestel voor de tienerkamer zat er al helemaal niet in. Nee die moest je zelf maken.
Hele volksstammen radio en zendamateurs zijn hun loopbaan begonnen met de ontwerpen uit het het Jongens Radio Boek  van Leonard de Vries. Kristalontvanger tot  1 , 2 en 3 lamps radio toestellen voor batterij en lichtnet , plaatstroomapparaten , geluidsversterkers duidelijk beschreven met schema's en tekeningen .


Nu zijn we ruim een halve eeuw verder en het hart van een radio is tegenwoordig een onduidelijk zwart plakje met wat pootjes zo dicht bij elkaar dat je er je er nog nauwelijks aan kunt solderen. Toch blijft het leuk om zoiets eens zelf te bouwen , niet met zwarte plakjes maar gewoon zoals we dat vroeger deden ,met lampen , spoelen , afstemcondensatoren en trafo's . Het ouderwetse degelijke handwerk.


Wil je nog verder teug naar de "Basics"en eerst een kristalontvanger bouwen raad ik je aan de volgende website eens te bezoeken :
http://www.crystal-radio.eu/index.html

Tegenwoordig maakt de jeugd radio op de computer! Misschien iets voor de techneuten onder ons?