woensdag 26 februari 2020

As-woensdag…… Het carnaval is voorbij…
of zoals ze in ´t engels zeggen:

The carnival is over……




Vanaf vandaag behoren de rechtgeaarde carnavalsvierders 40 dagen te vasten. (tot aan de pasen) Nu is die 'vastentijd' niet meer de vastentijd van vroeger… Vroeger onthield men zich, net als de moslims met ramadan doen, van voedsel. 
Tegenwoordig zou men bijvoorbeeld kunnen kiezen om 40 dagen niet te mogen twitteren (=ramp voor velen) of 40 dagen geen "50 tinten grijs....". 40 dagen zonder mobieltje heb ik ook al eens vernomen ( je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn, vroeger ging het ook!)  Kortom vasten kun je op vele manieren doen. 
Wij op een andere manier aan de 40-dagen-tijd, namelijk de tijd die een liter jenever nodig heeft om Grand Marnier te worden… Het recept  is al eens eerder geplaatst op mijn vorig blog, maar ik kreeg het verzoek om het nogmaals te doen, want het is zo lekker na de vasten.....

Recept voor een heerlijke zelfgemaakte Grand Marnier

Men neme:
– 1 liter jenever (of cognac)
 - 40 suikerklontjes
– 40 koffiebonen (of mokkaboontjes)
– 1 sinaasappel met 40 gaatjes
Deze likeur is heel eenvoudig te maken.
  • Eerst en vooral de onbehandelde sinaasappel spoelen en prik hierin 20 diepe gaatjes met een vork. Steek hierin al dan niet de koffiebonen in.
  • Voeg alles samen in een ‘schone’ weckpot of andere fles. Vooraf is het aan te raden om je fles met kokend water en een beetje soda schoon te maken en nadien laten uitlekken op een droge, steriele doek.
  • Voeg daarna alles in je fles en laat voor 40 dagen trekken op een donkere, koele plaats. Schud de fles af en toe eens om.
  • Na 40 dagen dien je de sinaasappel en koffiebonen te verwijderen. Daarna filteren met een koffiefilter of met een vergiet bedekt met keukenpapier.
  • Tenslotte overgieten in een leuke fles. Het is een overheerlijke Grand Marnier geworden!
Je kan deze likeur drinken, maar ook verwerken in verschillende gerechtjes waaronder de bekende crêpe suzette, gerechtje met eendeborst, … .

Proost!